HEM        NYHETER OCH ARKIV        FÖRDETTINGAR        KONTAKTA OSS        SPORT      KULTUR


 Talangfull SSHL-elev planerar att störta Sveriges framtida kung


Flickan med det stora lockiga håret på SSHLs officiella hemsida passar utmärkt som ett ansikte utåt för skolan. Man kan tro att denna tjej, som vid fototillfället får stå framför alla andra vid Midgårdstrappan, representerar en i mängden men det är faktiskt det sista den här tjejen gör. Hennes namn är Maria ”Fluffy” Östling och denna talangfulla tjej stod för manus till och regi av 2010 års skolpjäs Prinsessan Charlotte. Prinsessan Charlotte är en modern version av Dreamworks tecknade film Anastasia. Originalversionen handlar om den ryska prinsessan Anastasia, som efter att revolutionära trupper stormat palatset, i flykten och tappar bort sin farmor. Hon tappar också minnet och resten av filmen handlar om hur hon med hjälp av två pengasuktande lurendrejare hittar tillbaka till sitt ursprung. Maria Östling flyttade historien till Stockholm år 2050 och bytte ut den överlevande abdikerade drottningen i tsarfamiljen mot en gråhårig version av vår egen kronprinsessa Victoria. Prinsessan Charlotte innehåller även kopplingar till SSHL - humoristiska anspelningar samt fakta med stor betydelse för storyn. Prinsessans pappa Kungen går nämligen på skolan som ung.

Skådespelarnas jobb började i början av höstterminen efter att de valts ut genom auditions. Marias arbetsprocess började däremot långt innan. I september 2008 satt hon och tittade på den tecknade filmen Anastasia, blev inspirerad av den och glödlampan ovanför huvudet började blinka. Som den filmintresserade person hon är, hade hon först tänkt göra en spelfilmsversion men insåg snart att det skulle bli ett alltför omfattande projekt som bl.a. skulle kräva en topputrustning hon inte hade. Detta drev henne till att kontakta skolans dramalärare Nic Dahlström för att diskutera möjligheterna att sätta upp en skolpjäs. Senare påbörjades också ett samarbete med en av skolan musiklärare Henrik Thureson. Prinsessan Charlotte skulle bli en musikal!

Med runt femtio medverkande elever, däribland dansare, musiker, tekniker och skådespelare, visades skolföreställningen upp vid sju tillfällen i mars. Förutom SSHL var sigtunaskolor som S:t Per, S:ta Gertrud och S:t Olof inbjudna och det bjöds även på kvällsföreställningar då allmänheten fick tillfälle att se resultatet av hårt jobb och mycket glädje. Det var en fantastisk upplevelse för de medverkande och att döma av applåderna så njöt även publiken av de onda antimonarkernas pondus, kärleksgnabbet mellan Charlotte och hennes Duncan och av den feminina Titos fäbless för exklusiva parfymer. Inget av allt detta skulle varit möjligt om det inte vore för Maria ”Fluffy” Östlings idéer och ambitioner. Tänk på det nästa gång ni kommer till skolans hemsida och ser flickan med håret som gett henne hennes smeknamn. Hon är långt ifrån en i mängden.

Frida Lindqvist

 

SUUM  CUIQUE - VI OCH VÅRT 2010